Mina körer

Storkyrkans ungdomskör

Foto: Mattias de Frumerie

Sedan 2018 är jag dirigent och konstnärlig ledare för Storkyrkans ungdomskör – från början mina gamla elever från Adolf Fredriks Musikklasser som fortsatte sjunga i Stockholms Domkyrkoförsamling. Idag består kören av ca 40 ungdomar i åldrarna 15-20 år, alla med gedigen musikalisk bakgrund. Vi sjunger regelbundet i Storkyrkan och ger årligen flera Luciakonserter inför en fullsatt St Jacobs kyrka. Sommaren 2019 åkte vi på konsertturné till Storbritannien och Barnsley dit vi var inbjudna att delta i Barnsley Youth Choirs 10-årsjubileum. 
Vi har även gjort en scenisk konsert, ”Möten”, tillsammans med Anci Hjulström. i oktober 2020 framförde vi ”Förklädd gud” i Storkyrkan med Paulina Pfeiffer och Richard Lindström som solister och Samuel Fröler som recitatör. Som vanligt hade vi vår husackompanjatör, Mattias Wager, vid orgeln. 

La Cappella

Sedan våren 2014 är jag konstnärlig ledare och dirigent för La Cappella. Jag efterträdde Karin Eklundh som  var körens dirigent i 20 år och som under åren har jobbat upp kören till att anses vara en av Sveriges främsta damkörer. Att jag känner mig hedrad är en liten underdrift. Tillsammans med La Cappella har jag redan hunnit göra flera konserter och en radiosändning. I april 2015 åkte vi till Venedig och Lido di Jesolo för att delta i en internatione ll körtävling. Vi vann båda våra tävlingskategorier OCH även Grand Prix-finalen! :-)

15-19/6 2016 åkte vi till Bergen för att delta i Grieg International Choir Festival. Där kom vi på 1:a plats i sakral kategori och på 2:dra plats i kategorin ”Nutida musik”. Detta tog oss till den stora finalen där vi blev besegrade med en hårsmån av polska Paderewski Chamber Choir.

I maj 2018 åkte vi till Österrike för att delta i 14th International Choir Competition and Festival Bad Ischl. I hård konkurrens med ca 30 körer från hela världen vann vi båda våra tävlingskategorier och även Grand Prix-finalen – totalt även med tävlingens högsta poäng. 

I augusti 2019 deltog vi i European Choir Games i Göteborg. Där vann vi Grand Prix of Nations i kategorin Sakral musik med ackompanjemang och fick guldmedalj i kategorin Vuxenkör. I körtävlingen deltog 170 körer från hela världen. 

LC sakral tävling 2015

Adolf Fredriks Gosskör

Sedan 2017 har jag förmånen att få vara dirigent och konstnärlig ledare för anrika Adolf Fredriks Gosskör, en av två profilkörer vid Adolf Fredriks Musikklasser. Gosskören bildades 1965 av Jan-Åke Hillerud och har sedan dess profilerat sig som en av de ledande gosskörerna i det svenska körlivet.
Idag består kören av ca 60 killar i åldrarna 10-15 år, indelade i sopran, alt, tenor och bas. Repertoaren är blandad och består av musik av G Holst, G Rathbone, A Scarlatti, G Rossini, O Gjeilo och A Bruckner m.fl. 

Tillsammans har vi turnerat i bl.a Skåne och Köpenhamn och samarbetat med Lunds Domkyrkas Gosskör och Katarina och Storkyrkans gosskörer.
I augusti 2019 deltog vi i European Choir Games i Göteborg. Där vann vi först kategorin Folklore i öppna klassen och kom tvåa i sakral klass. Därmed kvalificerade vi oss till Grand Prix of Nations och i samma kategorier kom vi tvåa i Folklore och fick guldplacering i Sakral. 

Falu Kammarkör

Från januari 2004 till mars 2015 var jag konstnärlig ledare och dirigent för Falu Kammarkör. Under våra 11 år tillsammans delade vi otaliga musikaliska upplevelser tillsammans. Alltifrån den mest besjälade konsertkvällen till det mest nervpirrande tävlingsögonblicket på någon körtävlingsscen i Europa. Vi deltog under åren i, inte mindre än, fem internationella körtävlingar: * Riva del Garda, Italien 2006 – juryns specialpris för bäst framförda nutida komposition * Bergen, Norge 2007 – 1:a i profan klass, 2:a i sakral klass, vinnare av Grieg Grand Prix * Maribor, Slovenien 2009 – 4:a av 12 körer från hela världen * Tallinn, Estland 2011 – 5:a av 12 körer från hela världen * Venedig/Lido di Jesolo, Italien 2013 – 2:a av 32 körer från hela världen. Vårt härliga samarbete avrundades i mars 2015 med en sjätte körtävling i Bad Krozingen, Tyskland. Där vann vi båda kategorierna vi tävlade i (med tävlingens högsta poäng!) och dessutom vann vi Grand Prix-finalen!

FKK vid Grand Prix-finalen i Bad Krozingen 2015
FKK vid Grand Prix-finalen i Bad Krozingen 2015